Studenckie Koło Naukowe Archeologii Śródziemnomorskiej UG organizatorem eventu naukowo-kulinarnego
Studenckie Koło Naukowe Archeologii Śródziemnomorskiej UG zorganizowało naukowo-kulinarny event pt. „Człowiek jest tym co zje: smaki starożytnej kuchni”. Wydarzenie miało miejsce 12 grudnia 2024 r. w Instytucie Archeologii UG.
Po wysłuchaniu wykładu na temat palmy daktylowej w starożytnej Mezopotamii nastąpił czas prezentacji dań, degustacji oraz rywalizacji konkursowej. Zabawa była przednia a jadła nie zabrakło. Wśród przygotowanych dań przeważały akcenty słodkie z udziałem daktyli, pistacji oraz miodu. Na złaknionych amatorów białka czekała kaczka pieczona na soku granatowca. Uczestnicy konkursu kulinarnego musieli rozpoznać produkty oraz składnik kulinarne używając zmysłu smaku, zapachu, węchu oraz dotyku. Żeby nie było za łatwo uczestnicy mieli zakryte oczy. W konkursie przyznano 3 nagrody rzeczowe. Pierwsze miejsce zdobyła Zofia Wrosz z Wydziału Biologii UG, która, wraz z innymi studentami należącymi do Studenckiego Koła Naukowego Ekologów Roślin „Littorella”, wzięła udział w czwartkowym spotkaniu.
Organizacja wydarzenia była możliwa dzięki wsparciu Parlamentu Studentów UG.